Στιγμές από τα εγκαίνια της έκθεσης

03.12.2018

Την περιοδική έκθεση «Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου: Από τα χαρακώματα των μαχών στα σκάμματα των ανασκαφών» εγκαινίασε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς την Κυριακή ο Υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη λήξη του Πρώτου  Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός τόνισε τον αντιπολεμικό χαρακτήρα της έκθεσης μέσα από τη σύνδεσή της με τη «Ζωή εντάφω» του Στρατή Μυριβήλη.

Παράλληλα, η έκθεση αναδεικνύει τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής του Κιλκίς, ενώ ταυτόχρονα θυμίζει τη νεότερη ιστορία της και την ιδιαιτερότητά της ως πύλη μεταξύ Αιγαίου και Βαλκανικής ενδοχώρας. Μια ιδιαιτερότητα που κατέστησε το Κιλκίς ένα από τα σημαντικότερα μέτωπα του Μεγάλου Πολέμου, ενώ στη σημερινή συγκυρία σφραγίζεται από τις εικόνες των προσφυγικών κυμάτων στην περιοχή της Ειδομένης.

Ο κ. Στρατής αναφέρθηκε και στους εθνικισμούς και τη μισαλλοδοξία που μοιάζουν να κυριεύουν σήμερα την Ευρώπη μετά από μια μεγάλη οικονομική κρίση, θυμίζοντας έντονα την εποχή του Μεσοπολέμου μετά τον Μεγάλο Πόλεμο, την εποχή που γέννησε τον φασισμό και τον ναζισμό, για να οδηγήσει στον ακόμα πιο καταστροφικό Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενώ, παράλληλα, σημείωσε ότι είναι κρίσιμος ο τρόπος που διαβάζουμε το παρελθόν, ο τρόπος που συνδέουμε την αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά με τη συγκρότηση των ταυτοτήτων μας και την πορεία που θέλουμε να ακολουθήσουμε για το μέλλον.