/01

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

/01

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Στις 28 Ιουλίου 1914 ξεσπά στην Ευρώπη μία γενικευμένη στρατιωτική σύρραξη, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, γνωστός και ως Μεγάλος Πόλεμος.

Είναι η δραματική κατάληξη μίας ταραγμένης περιόδου έντονων κυριαρχικών, εθνικών και πολιτικών επιδιώξεων ανάμεσα στις Μεγάλες Ευρωπαϊκές Δυνάμεις και μιας βαθιάς κοινωνικο-οικονομικής κρίσης.

Τους δύο αντίπαλους συνασπισμούς συνέθεταν οι Δυνάμεις της Εγκάρδιας Συνεννόησης (Entente Cordiale), συγκεκριμένα η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, και οι Κεντρικές Δυνάμεις ή Τετραπλή Συμμαχία, η Γερμανία, η Αυστροουγγαρία, η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η Βουλγαρία.

Διαμορφώθηκαν πέντε κύρια πολεμικά μέτωπα: το Δυτικό, το Ανατολικό, το Ιταλικό, το Μεσανατολικό και το Μακεδονικό.

Την έναρξη του Μακεδονικού Μετώπου σηματοδοτεί τον Οκτώβριο του 1915 η μαζική αποβίβαση των συμμαχικών δυνάμεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με κυριότερους εκπροσώπους τη Βρετανική Δύναμη της Θεσσαλονίκης και τη Γαλλική Στρατιά της Ανατολής.

Κύριος στόχος τους ήταν η αναχαίτιση της επικείμενης καθόδου του αντίπαλου συνασπισμού
στο Αιγαίο.

Στα βόρεια της Θεσσαλονίκης, σε μία περιοχή που εκτεινόταν από τον Γαλλικό και τον Αξιό ποταμό μέχρι τη λίμνη Λαγκαδά, οι σύμμαχοι εγκατέστησαν το λεγόμενο «Περιχαρακωμένο Στρατόπεδο».

01/1.1

ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

01/1.2

Η ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

01/1.3

ΤΟ ΠΕΡΙΧΑΡΑΚΩΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

01/2

ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΣΤΑ ΜΕΤΟΠΙΣΘΕΝ

Στα μετόπισθεν του μετώπου των μαχών, η περιοχή του Κιλκίς αποτελούσε έναν καθόλα ειρηνικό τόπο διαβίωσης ντόπιων αλλά και προσφυγικών πληθυσμών, οι οποίοι ασχολούνταν κυρίως με αγροτικές εργασίες.