/02

ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ
ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

/01

ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ
ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Στα τέλη του 1916, το Μακεδονικό Μέτωπο εκτεινόταν σε μήκος 360 χιλιομέτρων, από τον ποταμό Στρυμόνα και τον κόλπο του Ορφανού στα ανατολικά έως την Κορυτσά στα δυτικά.

Από τον Ιούνιο του 1917, μέσα σε μια τεταμένη πολιτικά ατμόσφαιρα πόλωσης και εσωτερικών συγκρούσεων (Εθνικός Διχασμός) μεταξύ της φιλοβασιλικής κυβέρνησης των Αθηνών και της Προσωρινής Κυβέρνησης της Θεσσαλονίκης με το Κίνημα της Εθνικής Αμύνης και επικεφαλής τον Ελευθέριο Βενιζέλο, η αρχικά «ευμενώς ουδέτερη» Ελλάδα εμπλέκεται στο Μακεδονικό Μέτωπο, στο πλευρό της Entente.

Το σημαντικότερο μέρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων εκτυλίχθηκε στα εδάφη του Κιλκίς, όπου οι συμμαχικές δυνάμεις κατέφθαναν σταδιακά, ήδη από το 1915, με κορύφωση το 1917 και το 1918.

Τον Σεπτέμβριο του 1918 εξαπολύθηκε η νικηφόρα συμμαχική αντεπίθεση, υποχρεώνοντας σε σταδιακή συνθηκολόγηση τις ηττημένες δυνάμεις, αρχικά τη Βουλγαρία, τον Σεπτέμβριο του 1918, την Τουρκία, ένα μήνα αργότερα, και τέλος, τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία, στις 11 Νοεμβρίου 1918.

02/1

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ

02/2

ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

02/3

ΤΟΠΙΟ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ

02/4

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ

Η έννοια χαράκωμα αποτέλεσε μία πολεμική πρακτική άρρηκτα συνυφασμένη με την εμπειρία του Μεγάλου Πολέμου, που χαρακτηρίστηκε και ως «πόλεμος των χαρακωμάτων».

Μακρόστενα ορύγματα, συνήθως λίγο βαθύτερα από το ύψος του ανθρώπινου σώματος, σκάβονταν σε μεγάλο μήκος μέσα στο έδαφος, σαν υπόγειες σήραγγες, που συχνά επικοινωνούσαν μεταξύ τους.

Αποτελούσαν για τους στρατευμένους χώρο καταφύγιου για την προφύλαξή τους από τα εχθρικά πυρά.

Καθηλωμένοι επί μήνες μέσα σε αυτά, οι στρατιώτες αντιμετώπιζαν, εκτός από την οδυνηρή αγωνία της αναμονής της επίθεσης, απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Εκτεθειμένοι στις καιρικές μεταβολές και μέσα σε απόλυτα ανθυγιεινό περιβάλλον, οι στρατιώτες υπέφεραν από σοβαρές ασθένειες και δυσβάστακτα ψυχολογικά προβλήματα.